صورت معاملات فصلی چیست؟
گزارشات فصلی یا همان صورت معاملات فصلی، گزارشاتی هستند که اشخاص حقیقی و حقوقی طبق ماده قانونی 169 همواره باید برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
سازمان امور مالیاتی بر پایهی گزارش خرید و فروش فصلی یا همان معاملات فصلی خرید و فروش در طول مدت مشخصی برای تمامی دفاتر قانونی ازجمله دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر هزینهها و درآمدها و نیز صورتحسابها مالیات تعیین میکند.
مشمولین ارسال گزارشات فصلی
تمامی اشخاص حقیقی (مشاغل) که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند
تمامی اشخاص حقوقی (شرکتها)
تمامی اشخاص حقیقی که مشمول گروه اول آییننامهی ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم هستند
تمامی مشاغل خاص که در فصل دوم آییننامه اجرایی ماده 95 جدید قانون مالیاتهای مستقیم معرفی شدهاند
تفاوت صورت معاملات فصلی با اظهارنامه ارزش افزوده
ارزش افزوده به عبارتی تفاوت بین کالا و خدمات عرضه شده با کالاها و خدمات خریداری شده در یک دوره سه ماهه س که باید مازاد اون را در قالب اظهارنامه ارزش افزوده به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنیم اما هدف از معاملات فصلی این هستش که قانون گذار قصد داره با گزارش خرید و فروش فصلی تمامی معاملات و مراودات فعلان اقتصادی رو بصورت شفاف کنترل کنه و به این نکنه توجه کنید در معاملات فصلی هیچ گونه مالیاتی پرداخت نمی کنیم.
چه مواردی باید در صورت معاملات فصلی اعلام شود
تمامی معاملات و گزارش های زیر باید در صورت معاملات فصلی درج شود
ثبت گزارش خرید
ثبت گزارش فروش
ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها
ثبت اطلاعات دریافت قراردادها
ثبت گزارش واردات و صادرات
ثبت گزارش حق العمل کاری و مدیریت پیمان
ثبت گزارش اجاره
ثبت گزارش پیش فروش
در موارد صادرات و واردات باید شماره کوتاژ اظهارنامه کمرکی و کد کمرگ ترخیص کننده و شماره اقتصادی اشخاص خارجی (صرفا در موارد وارداتی ) را ثبت کرد و هم چنین در معاملات ارزی ، نوع ارز ، نرخ برابری ارز و معادل ریالی معامله انجام شده در صورتحساب و اسناد صادره در فهرست معاملات فصلی ارسالی ثبت شود.
چه مواردی نیاز به ثبت در صورت معاملات فصلی نیست
خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
وجوه پرداختی بابت حق نگهداری و شارژ ساختمان محل فعالیت
سود و کارمزد و جریمه های بانکی و موسسات اعتباری غیر بانکی
سود سهام و خرید و فروش سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام و یا سهم الشرکه
مبالغ تحت عناوین جریمه و خسارت ، انواع عوارض و مالیات به استثنا ارزش افزوده
حقوق و دستمزد پرداختی موضوع فصل سوم از باب سوم قانون مالیات های مستقیم
حق عضویت اعضاء مجامع حرفهای، احزاب و انجمنها و تشکلهای غیردولتی دارای مجوز از مراجع
روش تنظیم صورت گزارشات فصلی
دو روش برای ثبت و ارسال گزارشات فصلی وجود دارد:
1. روش برخط (Online)
مودیان با ثبتنام در این سامانه نام کاربری و رمز عبور دریافت میکنند و با در اختیار داشتن آن وارد سامانه میشوند. گزارشات رسمی خود را وارد کرده و اطلاعات فرمها را تکمیل میکنند و پس از ثبتنهایی کد پیگیری دریافت میکنند. برای پیگیری و اصلاحات بعدی این کد پیگیری ضروری است. شایان ذکر است که پس از ثبت نهایی تنها یکبار مجوز ویراش اطلاعات امکانپذیر است. برای این دسته از مودیان گرامی با ورود به سامانه، امکان ثبت هر یک از فرمهای زیر برحسب نوع اطلاعات فراهم میباشد:
ثبت گزارش خرید
ثبت گزارش فروش
ثبت گزارش اطلاعات پیمانکار در پیمانهای طولانیمدت
ثبت گزارش اطلاعات کارفرما در پیمانهای طولانیمدت
ثبت گزارش امتناع برای قبل از سال ۱۳۹۵
ثبت گزارش عرضه به مصرفکنندهی نهایی برای سال ۱۳۹۵
ثبت گزارش صادرات
ثبت گزارش واردات
ثبت گزارش حقالعمل کاری و مدیریت پیمان
ثبت گزارش اجاره
ثبت گزارش پیشفروش
2. روش غیربرخط (Offline)
مودیانی که از سیستمهای رایانهای خرید و فروش استفاده مینمایند، میتوانند با استفاده از نرمافزار حسابداری خود اطلاعات مالی خود را ذخیره و با اتصال به اینترنت گزارشات فصلی خود را به مستقیم از نرمافزار حسابداری خود در قالب مدنظر سازمان امور مالیاتی وارد کنند. پیش از هرچیز آنها باید در سامانهی مالیاتی ثبتنام کنند و نام کاربری و رمز عبور دریافت کنند و پس از ثبت اطلاعات کدپیگیری دریافت کنند تا بتوانند در صورت لزوم اطلاعات خود را اصلاح کنند.
مهلت ارسال صورت معاملات فصلی
صورت معاملات فصلی را باید در دوره های سه ماهه و بر اساس فصلی های شمسی و برای هر فصل یک گزارش به سازمان امور مالیاتی ارسال کنیم و مهلت ارسال صورت معاملات فصلی تا 45 روز یا یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل است و بطور مثال مهلت ارسال گزارش صورت معاملات فصل تابستان تا 15 آبان ماه می باشد.
در صورتی که پایان سال مالی یک شرکت در میان یکی از فصول باشد باید دو گزارش به سازمان ارسال کند یک گزارش برای شروع فصل تا پایان سال مالی و یک گزارش از شروع سال مالی تا پایان همان فصل ارسال شود.
با وجود اینکه مهلت 45 روزه پس از پایان هر فصل به آن اشاره شده در مواردی در صورت ضرورت وزیر امور اقتصادی و دارایی می تواند مهلت ارسال صورت معاملات فصلی و یا روش ارسال آن را تغییر دهد.